Странице

понедељак, 13. јун 2016.

Mekike sa jogurtom

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • ulje, za prženje

Priprema

1. U toplo mleko razdrobiti kockicu kvasca i sačekati da uskisne. U vanglicu staviti brašno, pa dodati: jaje, so, šećer, prašak za pecivo, ulje, jogurt i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko testo (ako treba, dodati još brašna). Ostaviti testo, pokriveno, da udvostruči svoju zapreminu.
2. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu. Razviti ga, debljine 1cm, i iseći, po želji.
3. Zagrejati ulje (mekike pržiti u dubokom ulju) i pržiti testo, sa jedne i sa druge strane. Temperatura prženja ne sme da bude jaka, jer će mekike brzo da porumene, a sredina će ostati nepržena. Pržene mekike vaditi na kuhinjsku salvetu, da upije višak masnoće i poslužiti uz sir, kajmak...

Нема коментара:

Постави коментар