Странице

четвртак, 16. јун 2016.

Piletina u ananas sosu, sa začinom Ras El Hanout

Za začin Ras El Hanout:

  • 1 kašičica kima u prahu
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 3/4 kašičice sveže, mlevenog crnog bibera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 1/2 kašičice kajenskog bibera
  • 1/2 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića

Potrebno je:

  • 600 g pilećeg belog mesa (bez koske)
  • 70 g maslaca
  • 80 ml ulja

Sos sa ananasom:

  • 70 g maslaca
  • 80 ml ulja
  • 5 kašika brašna
  • 200 ml mleka
  • 180 ml kisele pavlake
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml soka od ananasa
  • 100 g iseckanog ananasa (iz kompota)
  • 2 kašičice karija
  • 1/2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/4 kašičice izrendanog muskatnog oraščića

Za ukrašavanje:

  • 3 koluta ananasa iz kompota
  • kuvana šargarepa
  • kuvani krompir
  • zelena salata
  • čeri paradajz
  • limun

Priprema

1. U manjoj posudi dobro sjediniti sve sastojke, za začin Ras El Hanout.
2. Pileće meso iseći na šnicle, blago ih istući tučkom za meso i dobro natrljati, navedenim, začinom. Dovoljna je po jedna kašičica za svako parče mesa.
3. U veći tiganj staviti maslac, dodati ulje i staviti na vatru, da se maslac rastopi. Meso sa jedne strane uvaljati u brašno i staviti da se prži (stranu koja je uvaljana u brašno staviti na zagrejanu masnoću), na tihoj temperaturi. Kada meso porumeni, okrenuti ga, da i druga strana dobije lepu, rumenu boju. Isprženo meso skloniti sa vatre i držati na toplom.
4. Sos: U dubljoj, odgovarajućoj, posudi staviti maslac i ulje, pa posudu staviti na vatru, da se maslac rastopi. U rastopljenu masnoću dodati brašno i mešati, dok brašno ne dobije zlatno žutu boju. Zatim, ne prekidajući mešanje, postepeno, dodavati mleko. Promešati, pa dodati muskatni oraščić, kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje i sok od ananasa. Produžiti mešanje, žicom za mućenje. Kada se sos zgusnuo dodati biozačin, kari i iseckani ananas. Kašikom dobro sjediniti sve sastojke.
5. Na oval, sa jedne strane, poređati obareno povrće, limun i zelenu salatu a na drugoj strani staviti ispržene pileće šnicle. Meso preliti delom sosa (ostali sos sipati u posudicu i poslužiti uz jelo). Po površini mesa poređati kolutove ananasa, preliti i njih sosom i ukrasiti čeri paradajzom i listićima peršuna.

Нема коментара:

Постави коментар