Странице

среда, 01. јун 2016.

Pita sa limunom

Kora:

  • 250 g brašna
  • 125 g margarina
  • 1/2 kašičice soli
  • hladna voda

Fil:

  • 600 ml vode
  • 240 g šećera
  • 100 g gustina (skrobnog brašna)
  • 3 limuna
  • 4 žumanca

Šam:

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera

Priprema

1. Kora: Sjediniti sve sastojke za koru (margarin iseći na listiće) i umesiti testo. Mesiti malo duže, da se dobije mrvičasto testo, pa uz malo dodavanja hladne vode umesiti glatko testo. Testo staviti u plastičnu kesu i ostaviti ga u frižider, na pola sata.
2. Posle tog vremena staviti ga između dva lista pek papira, pa ga razviti oklagijom, da bude veće od kalupa (vel. kalupa 23cm) gde će se peći. Prebaciti ga u kalup i formirati stranice pite. Testo izbockati viljuškom i staviti da se peče, na 170 stepeni. Pazite da se ne prepeče.
3. Fil: Od 600ml vode odvojiti 100ml da se razmuti gustin, a ostatak vode, zajedno sa šećerom i narendanom koricom od 3 limuna staviti da proključa. Za to vreme umutiti 4 žumanca sa isceđenim sokom od 3 limuna. Kada voda proključa sipati razmućeni gustin i skuvati krem. Pri samom kraju skloniti sa šporeta, pa dodati umućena žumanca, sa sokom od limuna. Ponovo vratiti na šporet i mešati dok se ne zgusne.
4. Vreo fil sipati preko mlake kore. Poravnati.
5. Šam: Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Šam rasporediti po površini toplog krema, pa vratiti u zagrejanu rernu, na 140 stepeni, dok belanca ne porumene. Izvaditi pitu, ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, pa je ostaviti u frižider, do sutra. Sutradan skinuti obruč od kalupa i poslužiti pitu.

Нема коментара:

Постави коментар