Странице

среда, 29. јун 2016.

Posni keks na vodi

Potrebno je:

  • 2 veće, potpuno zrele, banane
  • 200 g šećera
  • 520 g brašna (T-400)
  • 50 g pečenog, mlevenog, kikirikija
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika praška za pecivo

Priprema

1. Banane staviti u dublju posudu (koja će ići na šporet) i dobro ih viljuškom izgnječiti. Dodaj šećer i med. Sada posudu staviti u drugu šerpu, sa ključalom vodom i sve rastopiti, na pari. Kada su se sastojci rastopili i sjedinili, izvaditi posudu sa rastopljenim sastojcima i ostaviti da se ohladi.
2. Kada se smesa ohladila, dodajte brašno sa pecivom i mleveni kikiriki. Dobro umesiti. Testo će biti i dalje lepljivo ali ne dodavati dalje, mnogo, brašna, već samo da može testo da se razvije.
3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti testo, debljine 6-8 cm. Modlom (po želji) vaditi keks i ređati u pleh, preko pek papira. Ostatak testa (kada se izvadi keks kalupom) premesiti i ponovo razviti, pa ponoviti postupak vađenja keksa.
4. Poređani keks premazati sa hladnom vodom i posuti šećerom u kristalu. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 C. Čim donja strana malo porumeni vaditi keks, da bi ostao beo. Odličan je za grickanje.

Нема коментара:

Постави коментар