Странице

петак, 17. јун 2016.

Rolnice sa sirom

Testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 230 ml tople vode

Za premazivanje testa:

  • 150 g margarina

Fil:

  • 200 g mrvljenog sira
  • 1 jaje

Priprema

1. Testo: U 150 ml tople vode (od 230 ml) izdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. Brašno staviti u vanglicu i dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljen kvasac, pa sa ostatkom tople vode zamesiti testo. Zamešeno testo ostaviti da udvostruči zapreminu. Za to vreme pripremiti fil.
2. Fil: Sir umutiti sa jajetom. Ako sir nije dovoljno slan, posoliti po ukusu.
3. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti ga oklagijom, u obliku pravougaonika. Narendati 1/3 margarina (od 150 g). Radi lakšeg rendisanja margarin pre upotrebe držati u zamrzivaču, najmanje tri sata.
4. Testo preklopiti sleva na desno, do polovine, zatim prebacit suprotnu stranu, preko preklopljenog testa. Okrenuti testo, pa užu stranu preklopiti do pola a drugu stranu testa prebaciti preko preklopljenog dela.
5. Tako preklopljeno testo ostaviti u frižideru, da odmara 15 minuta. Zatim ponoviti postupak, sa razvijanjem testa (i preklapanjem) i rendisanjem margarina, još dva puta.
6. Zatim ga rastanjiti, iseći na kocke, pa sredinu premazati sa pripremljenim sirom, urolati i ređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da rolnice malo narastu. Narasle rolnice premazati mešavinom žumanceta i malo mleka. Posuti ih susamom ili lanom, po želji, i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар