Странице

четвртак, 02. јун 2016.

Salata sa tikvicama

Potrebno je:

  • 800 g očišćenih tikvica
  • 3 čena belog luka
  • 1 limun (sok)
  • ulje
  • menta
  • bosiljak
  • so
  • 1,5 l vode
  • 3 kašičice soli

Priprema

1. Tikvoce oljuštiti i iseći na pola, uzdužno. Zatim svaku polovinu, ponovo, preseći, uzdužno, na pola, pa svaki deo iseći na 4 - 5 parčića.
2. U dublju šerpu sipati vodu, dodati so i staviti da voda provri. U provrelu vodu ubaciti isečene tikvice i ostaviti da se tikvice skuvaju.
3. Paziti da se tikvice ne prekuvaju. Posle pet minuta probati viljuškom da li su kuvane. Kuvane tikvice, rešetkastom kašikom, izvaditi u cetku i odmah staviti pod mlaz hladne vode. Ispane tikvice, sa cetkom, ostaviti u frižider, dok se sprema preliv.
4. Za preliv je potreban beli luk, bosiljak, nana, sok od limuna, ulje i so.
5. Iseckati sitno beli luk i začinske trave. Staviti ih u dublju činiju. Dodati sok od limuna, 3-4 kašike ulja i so ( so dodati po ukusu ). Sve sjediniti.
6. Izvaditi tikvice iz frižidera, prebaciti ih u činiju i preliti sa pripremljenim prelivom. Promešati, probati da li treba još dosoliti ili dodati kiseline ( ja sam dodala još malo sirćeta ) i ostaviti u frižider, da se, pre posluženja, dobro ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар