Странице

среда, 08. јун 2016.

Šarene kiflice i suva pita sa višnjama

Šarene kiflice:

  • 600 g brašna
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 4 kašike kakaoa
  • 4 kašike kokosa
  • 2 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kockica kvasca
  • malo soli

Sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 kesice vanilin šećera

Suva pita sa višnjama:

  • 500 g tankih kora za baklavu
  • 400 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • 1 kg očišćenih višanja
  • ulje

Priprema

1. U 200 ml mleka podići kvasac, sa 2 kašike šećera. U brašno dodati nadošli kvasac, ulje, malo soli i jaja. Zamesiti testo. Testo podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao, a u drugi deo kokos. Svaki deo podeliti na 6 loptica. Loptice (bele i braon) razvući, otprilike da budu 20cm u prečniku, i stavljati na braon testo belo testo, i obrnuto. Malo pritisnuti oklagijom, pa svaki krug iseći na 16 delova. Uvijati kiflice. Poređati u pleh preko pek papira i peći.
2. Sirup: Vodu sa šećerom i vanilinim šećerom staviti da proključa. Od momenta ključanja, kuvati 10 minuta.
3. Prohlađene kiflice provući kroz prohlađeni sirup, dva puta, pa ih poređati u pleh i preliti ostatkom sirupa. Ostaviti kiflice da upiju sirup, pa ih poslužiti.
4. Suva pita sa višnjama: Uzeti prvu koru, raširiti, poprskati sa uljem, pa mešavinom mlevenih oraha i šećera, zatim staviti drugu koru, ponoviti postupak i na kraju staviti treću koru. Treću koru, takođe, poprskati uljem, kao i mešavinom oraha i šećera i duž cele šire ivice gusto poređati višnje. Kore čvrsto umotati u rolat i rolat staviti u podmazan pleh. Postupak ponavljati, dok ima materijala. Ohlađene rolnice iseći i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар