Странице

субота, 25. јун 2016.

Snežni grilijaš

Grilijaš:

  • 400 g šećera
  • 400 g oraha

Kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 žumanaca
  • 24 kašike grilijaša
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • 1,5 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 5 kesica vanilinog šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1,5 margarin
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kesice krem šlaga od čokolade
  • 4 kesice belog krem šlaga

Priprema

1. Griljaš: Šećer karamelizuj na laganoj vatri. Kada se potpuno otopi i dobije lepu braon boju, dodati orahe, brzo promešati i sipati u emajlirani podmazani pleh. Ostaviti da se ohladi.Ohlađeni grilijaš samleti na mašini za mlevenje mesa ili u čoperu.
2. Kore: 4 belanaca umuti dobro sa 4 kašike šećera. Dodaj 2 žumanca i umuti da postane penasta masa. Na kraju dodati kašiku ulja, 2 kašike brašna, u koje je stavljeno pola kesice praška za pecivo i 8 kašika grilijaša. Sipati u pleh, obložen pek paipirom i peći na temperaturi od 150 stepeni. Na isti način ispeći još 2 korice.
3. Fil: 10 žumanaca umuti dobro sa 200g šećera i 5 kesica vanilinog šećera. Mutiti dok masa ne pobeli. Staviti da se kuva na pari. Pri kraju kuvanja ubaciti 100g čokolade i mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi. U hladan krem ubaciti penasto umućeni margarin sa šećerom u prahu. Na kraju dodati umućeni šlag krem od čokolade. Ostatak grilijaša staviti u krem i dobro promešati.
4. Korice se ne natapaju. Redosled filovanja: korica-fil-beli šlag-korica-fil-beli šlag-korica-fil-sa belim šlagom isfilovati celu tortu.

Нема коментара:

Постави коментар