Странице

четвртак, 30. јун 2016.

Sočan, posni, kolač sa orasima i suvim grožđem

Za testo:

  • 4 šoljice (od 120 ml) brašna
  • 1 šoljica kokosa
  • 3 šoljice griza
  • 3 šoljice ulja
  • 5 šoljica kisele vode
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g iseckanih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo

Sirup za prelivanje kolača:

  • 250 g šećera
  • 250 ml vode
  • 2 kašike arome ruma

Za posipanje kolača:

  • 50 g iseckanih oraha

Priprema

1. Ideju za ovaj kolač sam videla na sajtu Recepti i ideje, ali ja sam ga, malo, promenila i napravila kolač po svom ukusu.
2. U vanglicu staviti obično brašno, kokos, griz, pecivo, ulje, cimet, karanfilić i kiselu vodu. Žicom za mućenje, dobro, sjediniti sastojke. Zatim dodati suvo grožđe (prethodno potopljeno u toploj vodi, 10 minuta i isceđeno) i iseckane orahe. Dobro sjediniti.
3. Uzeti pleh, vel 35x20 cm i podmazati ga uljem. Sipati pripremljenu smesu i poravnati. Po površini posuti sa 50 g iseckanih oraha i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
4. Probati čačkalicom da li je kolač pečen, pa ga izvaditi da se prohladi.
5. Sirup: U manju posudu staviti šećer i vodu, pa staviti da provri. Od momenta vrenja kuvati pet minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati aromu ruma i vrelim sirupom preliti prohlađeni kolač. Ostaviti kolač da se, dobro, ohladi i upije sirup.
6. Iseći ga, zatim, na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар