Странице

петак, 17. јун 2016.

Torta sa šumskim voćem

Kora:

  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 50 g brašna
  • 40 g kakaoa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml mleka

Fil:

  • 300 ml mleka
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 4 kašike šećera
  • 1 margarin
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 pakovanje šumskog voća
  • 1 kesica kremfiksa

Žele kockice:

  • 1 kesica preliva za kolače (bezbojan)
  • 1 ekstrat od maline

Glazura od čokolade:

  • 100 g čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike ulja

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, sa postepenim dodavanjem mešavine šećera i vanilinog šećera. Dodati žumanca i umutiti u penasti krem. Sipati mleko, promešati, pa dodati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo. Mikserom sve sastojke sjediniti.
2. Pripremljeno testo sipati u pleh, preko pek papira, i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
3. Pečenu i ohlađenu koru preseći uzdužno dva puta, da se dobiju tri korice.
4. Fil: Od 300 ml mleka odvojiti malo i razmutiti puding od vanile. Ostatak mleka, zajedno sa 4 kašike šećera staviti da proključa. U proključalo mleko sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne. Preko skuvanog pudinga staviti providnu foliju (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Kada se puding ohladi dodati mu penasto umućeni margarin sa šećerom u prahu. Umutiti mikserom dok masa ne postane penasta. Na kraju dodati čvrsto umućenu slatku pavlaku sa kremfiksom. Sjediniti sve sastojke.
5. Žele kockice: Preliv za kolače pripremiti prema uputstvu sa kesice. Dodati aromu maline (količina - po želji). Razliti u pleh, debljine 0,5 cm i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu masu izručiti na dasku za sečenje i iseckati kockice (veličina, po želji).
6. Slaganje torte: Na tacnu za tortu staviti jednu koru i poprskati je mešavinom mleka i ruma. Premazati je filom. Po filu rasporediti oceđeno šumsko voće (ili voće po vašem izboru - pakovanje voća je od 300g). Preko voća staviti drugu koru (sve kore poprskati mešavinom mleka i ruma), premazati je filom, staviti iseckane žele kockice, pa poklopiti sa trćom korom. Ivice torte premazati filom, pa išarati žele kockicama. Zadnju koru preliti čokoladom.
7. Glazura od čokolade: U manju šerpicu staviti čokoladu sa svim navedenim sastojcima i na tihoj vatri mešati dok se čokolada ne otopi. Skloniti sa vatre, mešati još 1-2 minuta i preliti preko torte. Ostaviti u frižider da se stegne.

Нема коментара:

Постави коментар