Странице

понедељак, 25. јул 2016.

Čoko plazma torta

Za kore:

  • 15 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo

Za fil I:

  • 750 ml kisele pavlake
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g mlevene plazme

Za fil II:

  • 200 g belog krem šlaga
  • 250 ml hladnog mleka

Za prelivanje kora:

  • 600 ml čokoladnog mleka

Za premazivanje cele torte:

  • 200 g belog šlag krema
  • 250 ml čokoladnog mleka
  • 2 kašičice kakaoa

Priprema

1. Korice: Peku se tri korice. Dakle, za jednu koricu je potrebno: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti čvrsti šam. Dodati žumanca (jedno po jedno) i umutiti da masa postane penasta. Brašno pomešati sa pecivom i, zajedno, sa mlevenim orasima dodati u umućena jaja. Mikserom, najmanjom brzinom, sjediniti sastojke, muteći u jednom smeru i to od dna naviše. Stranice pleha, vel. 34x24 cm (unutrašnje mere pleha), dobro premazati uljem, a dno prekriti pek papirom. Sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Čim se korica odvoji od pleha izvaditi iz rerne (može da se proveri i čačkalicom da li je korica pečena). Na isti način ispeći i druge dve korice.
2. Fil I: U dublju posudu izručiti kiselu pavlaku, dodati šećer u prahu i, blago, varjačom sjediniti. NIKAKO ne mutiti, da se pavlaka ne bi opustila. Sipati mlevenu plazmu i, takođe, varjačom sjediniti sve sastojke. Podeliti fil na tri dela. Fil II: Šlag krem umutiti čvrsto sa hladnim mlekom, iz frižidera. Fil podeliti na tri dela. Uzeti jednu koricu i staviti je na plato za tortu. Koricu preliti (kašikom) sa 200 ml hladnog čokoladnog mleka. Preko natopljene korice staviti 1/3 prvog fila (sa plazmom).
3. Razmazati fil, ravnomerno, preko korice, pa naneti 1/3 umućenog šlag krema (belog).
4. Nastaviti sa naizmeničnim premazivanjem jednog i drugog fila i sa ostale dve korice.
5. Za premazivanje cele torte: Šlag krem sipati u dublju posudu, dodati kakao i sa čokoladnim mlekom, čvrsto, umutiti. Sa pripremljenim šlagom premazati celu tortu i ukrasiti je, po želji. Ostaviti u frižider da se dobro stegne.

Нема коментара:

Постави коментар