Странице

недеља, 31. јул 2016.

Čokoladno - čokoladni kolač

Za koru:

  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 70 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za grilijaš:

  • 50 g šećera
  • 100 g oraha

Za fil I:

  • 400 ml mleka
  • 1 Alevin puding od čokolade i pomorandže
  • 4 kašike šećera
  • 100 g čokolade
  • 50 ml skuvane, jake, crne kafe
  • 1 margarin

Za natapanje kore:

  • 1 kesica grandove kafe 3 u 1 (choco orange)
  • 200 ml tople vode

Za fil II:

  • 1 kesica šlag krema od čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike ulja

Priprema

1. Grilijaš: Prvo pripremamo grilijaš. Šećer staviti u šerpicu i na tihoj vatri ga otapati. Kada dobije karamel boju dodati orahe, brzo promešati i odmah, ih izručiti na emajlirani pleh od šporeta. Ostaviti da se ohladi. Dok su orasi još mlaki izlomiti ih na manje parčiće. Kada se smesa ohladila samleti u mašini za meso, ili, najbolje ko ima čoper, za tren oka je samleveno.
2. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i umutiti da postane penasto. Dodati ulje i mleko, pa sjediniti. Zatim dodati, prethodno rastopljenu na pari, čokoladu i umutiti. Na kraju dodati brašno sa pecivom i pripremljeni grilijaš. Kašikom (ne mikserom ) dobro promešati i sipati u pleh (vel. 34 x 20 cm), preko pek papira, čije su stranice premazane margarinom. Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 C. Ispečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) ostaviti da se ohladi.
3. Kesicu grandove kafe preliti toplom vodom, promešati i preliti preko ohlađene kore. Najbolje je prelivati kašikom, da bi bila svuda ravnomerno natopljena.
4. Fil I: Od 400 ml mleka odvojiti 100 ml za rastvaranje pudinga, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i izlomljenom čokoladom, staviti da provri. U provrelo mleko sipati razmućeni puding i skuvati krem, uz neprestano mućenje, žicom za mućenje. Na kraju dodati skuvanu kafu. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil sjediniti sa penasto umućenim margarinom. Fil sipati preko kore, poravnati i staviti u frižider, da se malo stegne.
5. Fil II: Umutiti kesicu šlag krema od čokolade, po uputstvu sa kesice i ravnomerno ga rasporediti preko prvog fila, koji se malo stegao. Opet vratiti pleh u frižider, dok se sprema glazura.
6. Glazura: U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, 4 kašike šećera, 4 kašike mleka i 4 kašike ulja, pa staviti da se otapa, na tihoj vatri. Kada se sve otopilo, uz neprekidno mućenje, dodavati ulje sve dok se ne postigne gustina za prelivanje. Skloniti sa šporeta, mešati još 1-2 minuta, pa preliti preko drugog fila i ostaviti da se glazura stegne. Seći na kocke.

Нема коментара:

Постави коментар