Странице

понедељак, 25. јул 2016.

Domaći hleb

Potrebno je:

  • 900 g brašna
  • 150 ml obične vode
  • 300 ml gazirane vode
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 2 kašike masti
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera

Priprema

1. U običnoj, toploj, vodi, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U dublju posudu staviti brašno, dodati so, jednu kašičicu šećera, mast (ili 2 kašike omekšalog margarina), pripremljeni kvasac, pa sa gaziranom vodom (koja je na sobnoj temperaturi) zamesiti testo. Umešeno testo nekoliko puta (2-3) podići u vazduh i pustiti da padne u posudu. Zvuči čudno, ali videćete koliko će hleb, spremljen na ovaj način, biti vazdušast. Tako spremljeno testo ostaviti na toplom da naraste.
2. Uskislo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo razviti u obliku pravougaonika, 0,5 cm debljine, pa zaviti u rolnu. Staviti u podmazani pleh i sačekati da testo naraste. Naraslo testo zaseći nožem po površini 3-4 puta, premazati vodom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečeni hleb umotati u veću kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар