Странице

уторак, 12. јул 2016.

Kikiriki torta

Kora:

  • 3 žumanca
  • 150 g maslaca
  • 160 g šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 100 ml mleka
  • 250 g keksa sa kakaom (Zlatni pek - keks)
  • 150 g iseckanog kikirikija

Fil:

  • 1 pakovanje čokoladnog krema za torte
  • 50 g mlečne čokolade
  • 50 g crne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 50 g iseckanog kikirikija

...i još:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kesica šlag krema sa ukusom čokolade
  • iseckani kikiriki
  • čokoladni smoki sa ukusom kikirikija

Priprema

1. Dragi prijatelji, ovo je moj, jubilarni, 1000-ti recept, na sajtu Recepti.com (za koji ja uvek kažem da je najbolji). Preko razmene recepata upoznala sam divne ljude (istina virtuelno, mada sam neke upoznala i lično, što mi je posebno drago). 
2. Kora: Keks izlomiti na sitne komade. Žumanca staviti u dublju posudu, dodati šećer i, penasto, ih umutiti. Dodati iseckani maslac, pa staviti na srednju vatru, da se maslac i šećer rastope, a žumanca da se termički obrade, uz neprestano mešanje žicom za mućenje.
3. U 100 ml mleka rastopiti kakao. Kada se maslac, potpuno, rastopio dodati rastvoren kakao i nastaviti sa mešanjem, dok se smesa, malo, ne zgusne. Ja sam na mom šporetu (termostat od 0-3, stavila na 1,5) krem mešala 10-ak minuta, računajući od momenta dodavanja kakaoa.
4. Gotov krem skloniti sa vatre i, odmah, dodati iseckani kikiriki i izlomljeni keks. Kašikom dobro promešati, da se dobije jedna homogena smesa. Uzeti kalup za tortu, sa obručem, vel. 26cm, i stranice obložiti providnom folijom. U pripremljeni kalup izručiti smesu sa keksom i kikirikijem i, kašikom, dobro ispretiskati, da se formira kora. Ostaviti koru da se ohladi, na sobnoj temperaturi.
5. Fil: U dublju posudu sipati smesu za čokoladni krem, Dr Oetkera, dodati mleka, po uputstvu sa pakovanja, i umutiti krem. Mešavinu mlečne i crne čokolade rastopiti na pari, malo prohladiti, i dodati u krem, kao i penasto umućeni maslac. Mikserom dobro sjediniti. Na kraju dodati iseckani kikiriki i, kašikom, promešati. Napravljeni fil sipati preko, ohlađene, kore i ravnomerno rasporediti. Staviti u frižider, na 15 minuta.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag. Tortu izvaditi iz frižidera i, površinu torte, premazati umućenom pavlakom. Tortu ukrasiti iseckanim kikirikijem i čokoladnim smokijem. Tortu, ponovo, vratiti u frižider i ostaviti, najmanje šest sati, da se fil i šlag dobro stegnu.
7. Zatim tortu izvaditi iz fržidera, skinuti obruč, skloniti providnu foliju i tortu prebaciti na tacnu za posluženje. Stranice torte premazati, umućenim, čokoladnim šlagom. Isecite parče i uživajte.

Нема коментара:

Постави коментар