Странице

понедељак, 18. јул 2016.

Lenja pita sa jabukama, nektarinama, plazmom...

Testo:

  • 500 g brašna
  • 150 g masti
  • 160 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 100 ml jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 500 g očišćenih, kiselih, jabuka
  • 300 g očišćenih nektarina
  • 120 g šećera
  • 4 kašike mlevenog plazma keksa
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/3 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/3 kašičice izrendanog muskatnog oraščića
  • 2 kašike soka od limuna

Za premazivanje pite:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema

1. Testo: Mast i šećer staviti u vanglicu i penasto umutiti. Dodati jaje, belance i jogurt, pa sjediniti smesu. Na kraju ubaciti brašno sa pecivom. Zamesiti testo rukom. Umešeno testo podeliti na dve jednake polovine, prekriti samolepljivom folijom i ostaviti na stranu (ne mora u frižider) dok se spremi fil.
2. Fil: Jabuke krupno izrendati, preliti sa sokom od limuna i izmešati. Zatim po jabukama posuti šećer, promešati i ostaviti 15-ak minuta, da jabuke otpuste sok. Nektarine iseckati na kockice. Jabuke dobro iscediti i dodati u posudu sa nektarinama. Sjediniti voće, pa dodati cimet, mleveni karanfilić i izrendani muskatni oraščić. Dobro promešati.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm. Dno pleha prekriti pek papirom. Obe polovine, podeljenog, testa razviti u veličini pleha, u kome će se kolač peći.
4. Staviti prvu koricu u pleh. Preko korice posuti dve kašike mlevene plazme, pa staviti fil. Fil ravnomerno rasporediti preko cele kore. Preko fila posuti, ostale, dve kašike mlevene plazme. Zatim preko staviti drugu razvijenu koricu i blago je ispretiskati rukom.
5. Površinu kolača premazati mešavinom žumanceta i mleka. Celu površinu izbockati čačkalicom (do dna testa), da se korica ne bi odvojila od fila, prilikom pečenja. Pripremljeni kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
6. Pečeni kolač prohladiti, iseći na kocke i, obilno, posuti šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар