Странице

петак, 01. јул 2016.

Mrvičasti kolač sa šljivama

Kora:

  • 300 g brašna
  • 150 g margarina
  • 250 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 limun (korica)

Mrvičasto testo:

  • 150 g brašna
  • 100 g margarina
  • 100 g šećera
  • 1 mala kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta

Fil:

  • 700 g šljiva
  • 2 kašike ruma

Priprema

1. Prvo spremiti fil. Šljive iseckati (ne suviše sitno). Poprskati ih sa rumom i ostaviti da odstoje oko pola sata.
2. Kora: Omekšali margarin umutiti, viljuškom, sa šećerom, u penastu smesu. Dodati jaje, kiselu pavlaku, izrendanu koricu od jednog limuna i brašno sa pecivom. Umesiti testo i ostaviti pola sata u frižider.
3. Mrvičasto testo: U odgovarajuću posudu staviti margarin sa šećerom i viljuškom sjediniti. Dodati brašno sa pecivom i cimetom, pa rukama napraviti od testa mrvice.
4. Izvaditi testo iz frižidera i u odgovarajućem plehu (vel. 30cm x 20cm), koji ne treba podmazivati, rukama napraviti koru. Podignuti malo ivice testa.
5. Preko testa rasporediti iseckane šljive, pa posuti sa mrvičastim testom.
6. Staviti pripremljeni kolač da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečeni kolač ostaviti da se prohladi, iseći na kocke i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар