Странице

петак, 08. јул 2016.

Panakota sa breskvama

Beli fil:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 5 g (1/2 kesice) želatina
  • 2 kašike hladne vode
  • 4 kapi esencije mente
  • ili 1 kašika ekstrata od vanile

Voćni fil:

  • 450 g očišćenih breskvi
  • 70 g šećera
  • 5 g želatina
  • 2 kašike hladne vode

Priprema

1. Za ovaj desert uzeti četiri čaše, od po 150 ml. Čaše staviti u, manju, četvrtastu, posudu, tako da dve čaše budu jedna naspram druge i da im se postolja dodiruju. Tako se čaše postave u polu uspravni položaj. Na isti način postaviti i druge dve čaše. Između čaša staviti kuhinjsku krpu, da se čaše ne pomeraju.
2. Beli fil: U manju, dublju, šerpicu sipati mleko i slatku pavlaku. Dodati šećer, pa šerpicu staviti na vatru. Mešavinu mleka, slatke pavlake i šećera ugrejati do vrenja (uz postepeno mešanje), ali nikako ne sme da provri. Skloniti šerpicu sa ugrejanom smesom sa šporeta.
3. Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri, pa ga, na tihoj vatri, rastopiti, uz stalno mešanje. Rastopljeni želatin dodati u, vreo fil i, žicom za mućenje, dobro sjediniti. Fil ostaviti da se prohladi 10 minuta. Prohlađeni fil sipati, ravnomerno, u postavljene čaše.
4. Čaše ostaviti u zamrzivač, oko sat vremena, da se fil stegne. Izvaditi iz zamrzivača, prebaciti u frižider i početi sa pripremom voćnog fila.
5. Voćni fil: Breskve oljuštiti i iseckati na kocke. Očišćene breskve staviti u odgovarajući sud, dodati šećer i staviti ih na vatru.
6. Kuvati breskve dok ne omekšaju (oko 5 minuta, od trenutka ključanja), pa ih ručnim blenderom izmiksati.
7. Želatin pripremiti na isti način, kao i za beli fil. Pripremljeni želatin sipati u voćni fil, uz neprestano mešanje. Ostaviti fil da se prohladi, oko pet minuta. Izvaditi čaše sa belim filom iz frižidera i sipati voćni fil.
8. Vratiti, ponovo, čaše u frižider, da se voćni fil stegne i poslužiti.

1 коментар: