Странице

недеља, 03. јул 2016.

Pekarski krompir sa slaninom

Potrebno je:

  • 1 kg krompira
  • 300 g suve, mesnate slanine
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 veća paradajza
  • 50 g pirinča
  • 2 pileće kockice za supu
  • 600 ml vode
  • biber
  • aleva paprika
  • biljni začin

Priprema

1. Krompir očistiti i iseći na krugove, kao za musaku. Crni luk iseći na rebarca. Paradajz oljuštiti i iseći na deblje krugove. Pirinač oprati, prosuti vodu i pustiti da se prosuši.
2. Na dno vatrostalne činije sipati 5-6 kašika ulja (ili 2 kašike masti ), pa rasporediti pripremljen luk. Preko luka složiti 1/2 isečenog krompira, pa preko sipati osušeni pirinač. Zatim složiti (gusto) slaninu, isečenu na šire šnitove. Preko slanine složiti drugu 1/2 isečenog krompira, pa preko poređati paradajz, isečen na deblje krugove.
3. U vrućoj vodi razmutiti kockice za supu, dodati biber (količina po želji), alevu papriku i ako je potrebno dodati biljni začin. Sa ovom mešavinom preliti pripremljen krompir i staviti ga, u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, da se peče dok voda ispari (oko 45 minuta, zavisi od šporeta).
4. Pečeni krompir izvaditi, paradajz baciti, pošto je imao ulogu da zaštiti krompir da ne izgori. Poslužiti uz salatu, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар