Странице

четвртак, 21. јул 2016.

Pita na moj način

Potrebno je:

  • 700 g kora za pitu

Fil 1:

  • 400 g sira
  • 5 jaja
  • 130 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 l kisele vode
  • 2 kašičice soli

Fil 2:

  • 100 g sira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 ml kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 70 ml ulja

Priprema

1. Od kora odvojiti 4 lista i ostaviti na stranu. U dubljoj posudi staviti sir, pa ga viljuškom izmrviti. Razbiti 5 jaja, dodati u sir i sve sjediniti. Na kraju dodati 130 ml ulja, 1 prašak za pecivo, 2 kašičice soli i 1/2 l kisele vode. Sjediniti.
2. Uzeti dublju šerpu (ja sam koristila šerpu vel. 28cm) i dno prekriti pek papirom. Stranice šerpe dobro premazati margarinom.
3. Uzeti jednu, od odvojenih kora i staviti na dno šerpe. Od ostatka kora uzimati jednu po jednu, umočiti u pripremljeni fil, blago je na sredini zgužvati i ređati, u krug, preko postavljene kore. Kada su se sve kore potrošile (kao i fil 1) pitu prekriti jednom korom (od odvojenih).
4. Za fil 2 sjediniti sve sastojke i umutiti žicom. Ostale dve kore, koje su odvojene, iskidati na sitne komade i dodati u fil. Izmešati. Fil rasporediti preko pite, sačekati 5 minuta i peći, u prethodno ugrejanoj rerni, na 190 stepeni. Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peći pitu, dok ne porumeni.
5. Pečenu pitu ostaviti u rerni 10-ak minuta, pa je izvaditi. Poslužite je toplu, uz jogurt ili kiselo mleko. Probajte, oduševićete se, jer pita je toliko vazdušasta i narasla, da izgleda kao torta.

Нема коментара:

Постави коментар