Странице

недеља, 31. јул 2016.

Testenina sa piletinom, u paradajz sosu

Potrebno je:

  • 600 g belog pilećeg mesa (otkošćenog)
  • 400 g šampinjona
  • 1,5 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/3 kašičice crnog, mlevenog, bibera
  • 400 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
  • ulje

Sos od paradajza:

  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 veća čena belog luka
  • 1/2 l pasiranog paradajza
  • 3 kašike (vrhom pune) paradajz pirea
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice kurkume
  • sveže začinsko bilje
  • (žalfija, bosiljak i nana)
  • 70 ml maslinovog ulja

...i još:

  • 400 g spiralne testenine

Priprema

1. Paradajz sos: Na zagrejano maslinovo ulje staviti, sitno, iseckani crni i belu luk. Dinstati da luk, malo, omekša. Kada luk postane staklast dodati pasirani paradajz i paradajz pire. Dobro promešati, pa ubaciti biber, suvi biljni začin, šećer, kari, kurkumu i sitno iseckano začinsko bilje (količina po želji). Varjačom dobro sjediniti sastojke, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati deset minuta, uz povremeno mešanje. Gotov sos držati na toplom.
2. Na zagrejano ulje staviti pileće meso, iseckano na kockice, da se prži. Kada meso pobeli posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom i nastaviti prženje, dok meso ne postane polumekano. Tada ubaciti šampinjone, isečene na deblje listiće. Dinstati, polupoklopljeno, dok ne ispari sva voda, koju su otpustli, šampinjoni i piletina. Na kraju dodati kukuruz šećerac, promešati i skloniti sa vatre, ali držati na toplom mestu.
3. Testeninu skuvati po uputstvu sa pakovanja. Gotovu testeninu procediti (ne ispirati je) i staviti u dublju posudu. U testeninu, prvo, dodati paradajz sos, promešati, pa dodati piletinu sa šampinjonima i kukuruzom. Sve dobro sjediniti i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар