Странице

недеља, 10. јул 2016.

Voćna interkontinentalna torta

Za tri korice:

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 21 kašika mlevenih oraha
  • 12 kašika brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 15 žumanaca
  • 20 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • 400 g putera

I još:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 300 g crne čokolade
  • 300 g jagoda

Za ukrašavanje torte:

  • 1 kesica krem šlaga od jagoda
  • 2 kesice krem šlaga od čokolade

Priprema

1. Korice: Od navedene količine materijala ispeći tri korice. Znači, za jednu koricu treba: 5 belanaca, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna, 7 kašika mlevenih oraha i 1 kašičica praška za pecivo. Umutiti dobro belanca, uz postepeno dodavanje šećera, u čvrsti šam. Dodati brašno sa pecivom i, mikserom na najmanjoj brzini, sjediniti. Na kraju dodati orahe i, takođe mikserom, sjediniti. Pleh, vel. 33x23 cm (unutrašnje mere), obložiti pek papirom, pemazati papir uljem i ravnomerno rasporediti masu sa belancima.
2. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 150 stepeni. Kada korica porumeni i odvoji se od stranica pleha izvaditi je.
3. Korice ređati na poleđini pleha, od električnog šporeta, i prekrivati ih pek papirom, tako da ne moramo kasnije ni sa čime da ih natapamo. Ispeći tri korice, na isti način.
4. Fil: Od 1 l mleka odvojiti 300 ml, a ostalo mleko i 10 kašika šećera staviti da provri. Za to vreme žumanca staviti u dublju posudu, dodati 10 kašika šećera i penasto umutiti. Dodavati brašno, iz tri puta i sjediniti. Razrediti sa odvojenom količinom mleka (300 ml). U provrelo mleko sipati umućena žumanca i skuvati gusti krem. Skuvani krem preručiti u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. Dok se krem hladi, jagode iseckati na sitne kockice, a čokoladu rastopiti na pari. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni puter i mikserom dobro sjediniti. Zatim, krem podeliti na tri dela. U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu, u drugi deo dodati mlevene orahe, a u treći deo dodati iseckane jagode. Deo krema sa čokoladom i mlevenim orasima sjediniti mikserom, a deo sa jagodama sjediniti kašikom.
6. Staviti prvu koru na plato za tortu i premazati je filom od čokolade. Preko staviti drugu koru i premazati je filom od jagoda. Na kraju staviti treću koru i premazati je filom od oraha
7. Umutiti krem šlag od jagoda (po uputstvu sa kesice) i premazati preko krema sa orasima.
8. Sa strane premazati krem šlagom od čokolade i ukrasiti je po ukusu.
9. Ostaviti je preko noći u frižideru. Narednog dana je iseći na parčiće (jako lepo se seče) i uživajte.

Нема коментара:

Постави коментар