Странице

субота, 16. јул 2016.

Voćna torta sa vanil kremom

Za 4 kore:

  • 12 belanaca
  • 6 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 15 kašika mlevenih, ispečenih, lešnika
  • 1 kesica praška za pecivo

Za vanilin fil:

  • 6 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 1 l  mleka
  • 1,5 margarin

Za voćni fil:

  • 700 g voća (po izboru - ja sam stavila maline)
  • 250 g šećera
  • 2 kesice pudinga sa ukusom maline
  • 1 kašika gustina
  • 200 ml gustog voćnog soka

Za preliv sa čokoladom:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g margarina
  • 8 kašika mleka

Za ukrašavanje:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 kesica šlag krema sa ukusom jagode
  • 100 g čokolade

Priprema

1. Kore: Umutiti čvrsto belanca, sa postepenim dodavanjem šećera. Dodati jedno po jedno, žumance, uz neprestano mućenje. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i lešnike, pa kašikom sjediniti. Od ove smese u kalupu vel. 26 cm obloženog pek papirom ispeći 4 korice.
2. Preliv sa čokoladom: Čokoladu izlomiti, iseckati margarin, preliti mlekom, pa staviti da se otopi. Sve četiri ispečene korice premazati otopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada stegne.
3. Vanilin fil: Od 1 l mleka odvojiti 200 ml, a ostatak mleka zajedno sa šećerom, staviti da proključa. Žumanca umutiti penasto, da pobele, dodati puding i gustin, pa razrediti sa odvojenih 200 ml mleka. Umutiti da nema grudvica. Kada mleko proključa dodati smesu sa žumancima i skuvati gusti fil. Skuvani fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil sjediniti sa penasto umućenim margarinom.
4. Voćni fil: Voće mikserom ispasirati, zajedno sa šećerom. Preliti sa 100 ml soka i staviti na vatru. Puding pomešati sa gustinom i razrediti sa ostalih 100 ml soka. Kada voće prokuva i šećer se otopi, dodati razmućeni puding i gustin. Skuvati da se zgusne (vrlo brzo se skuva). Ostaviti da se ohladi.
5. Po vrhu (ukrašavanje):  Slatku pavlaku čvrsto umutiti. Dodati kiselu pavlaku i sjediniti. Šlag krem sa ukusom jagode čvrsto umutiti, a čokoladu otopiti na pari. Pola otopljene čokolade razmazati u tankom sloju, preko pek papira, visine 5 cm. Čim počne da se steže nožem naznačite pločice, koje će posle da se lome za ukrašavanje torte.
6. Slaganje torte: Staviti prvu koru, prelivenu čokoladom, na tacnu za tortu. Preko staviti 1/3 vanil krema, pa razmazati 1/3 voćnog fila, opet kora - vanil krem - voćni fil - kora - vanil krem - voćni fil - kora. Celu tortu premazati mešavinom slatke i kisele pavlake. Ukrasiti je šlagom od jagoda, pločicama od čokolade i istopljenom čokoladom.

Нема коментара:

Постави коментар