Странице

четвртак, 28. јул 2016.

Voćni kolač sa prelivom od vanile

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 1,3 kg jabuka
  • 3 kašike šećera
  • 200 g oraha
  • cimet
  • ulje

Testo:

  • 4 jaja
  • 1 čaša (od 200 ml) šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 čaša kisele vode

Preliv:

  • 1 l mleka
  • 1 puding od vanile
  • 6 kašika šećera

Priprema

1. Jabuke očistiti i izrendati. Ostaviti da odstoje pet minuta, pa ih, rukom, iscediti. Pola oraha samleti a pola sitno iseckati, pa ih pomešati. Kore podeliti na 4 dela.
2. Testo: Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca, uz dodatak šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da masa postane penasta. Sipati kiselu vodu i sjediniti. Brašno, prašak za pecivo i kakao pomešati, pa dodati umućenoj smesi i sjediniti.
3. Preliv: Puding skuvati na uobičajeni način (samo umesto dva ide jedan puding).
4. Uzeti pleh (vel. 40x22 cm), podmazati ga uljem, pa poređati prvu 1/4 kora. Svaku koru poprskati uljem. Preko poređanih kora staviti 1/3 jabuka,staviti deo oraha, posuti sa jednom kašikom šećera i malo cimeta. Tako uraditi do kraja (na kraju bude zadnja 1/4 kora). Složeni kolač iseći na kocke željene veličine.
5. Preko isečenog kolača sipati pripremljeno testo i ostaviti da odstoji pola sata. Povremeno protresti pleh, da bi testo svuda prodrlo.
6. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
7. Ohlađeni kolač ponovo preći nožem po isečenim delovima, pa ga preliti, vrelim, prelivom i ostaviti da se ohladi, pa poslužiti.

Savet

Savet:
Umesto jabuka mogu da se koriste i višnje, samo ih prethodno iseckati.

Нема коментара:

Постави коментар