Странице

четвртак, 21. јул 2016.

Čokoladno voćna bomba

Za korice:

  • 8 belanaca
  • 70 ml ulja
  • 270 g Menaž čokolade
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 2 kašike ruma
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 5 kašika šećera

Za fil I:

  • 8 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 400 g kisele pavlake
  • 200 g slatke pavlake
  • 2 kesice želatina

Za fil II:

  • 1 kesica krem pudinga od čokolade
  • 300 ml mleka
  • 200 g Menaž čokolade
  • 300 ml slatke pavlake
  • 1,5 kesica želatina

Voće:

  • kivi
  • nektarine
  • višnje
  • pomorandže
  • trešnje
  • grejpfrut
  • maline

I još:

  • 2 kesice preliva za torte

Priprema

1. Korice: Čokoladu i ulje otopiti na pari i prohladiti. Belanca umutiti u čvrsti šne, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati otopljenu čokoladu i sjediniti. Zatim dodati mlevene, propečene, lešnike, rum i brašno sa pecivom. Kašikom polako sjediniti. Kalup, vel 28 cm, dobro premazati uljem i na dno staviti pek papir. Sipati smesu i peći na 150 stepeni. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se, načisto, ohladi. Ohlađenu koru preseći dva puta, da se dobiju tri korice. Ispod svakog presecanja kora staviti papir, lakše će se preneti i neće se lomiti.
2. Voće (količina po želji - ja sam uzimala po 100 g od svakog voća, za fil, a posebno je za površinu torte) iseckati i staviti u cetku.
3. Fil I: Umutiti žumanca sa šećerom, pa smesu skuvati na pari. Ohladiti. Umutiti slatku pavlaku, dodati kiselu pavlaku i sjediniti, mikserom, obe smese. Ubaciti ohlađeni krem od žumanaca, pa sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa i njega staviti u krem i mikserom umutiti.
4. Fil II: Puding od čokolade (Dr Oetker - bez kuvanja) umutiti sa mlekom. Menaž čokoladu otopiti na pari i dodati je u umućeni puding. Umutiti slatku pavlaku, pa sve sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u krem i mikserom sjediniti.
5. Kalup (sa obručem) obložiti providnom folijom i staviti jednu koricu. Preko staviti pola žutog fila, pa preko rasporediti polovinu iseckanog i isceđenog voća.
6.Preko voća staviti pola čokoladnog fila.
7. Ponoviti postupak još jedanput i na kraju staviti treću koru. Ukrasiti je voćem po želji.
8. Preliv za torte pripremiti prema uputstvu sa pakovanja i preliti preko poređanog voća.
9. Ostaviti u frižider, preko noći. Narednog dana izvaditi kalup iz frižidera, skinuti obruč, skloniti foliju i tortu prebaciti na plato.
10. Isecite tortu i uživajte u ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар