Странице

субота, 06. август 2016.

Ćufte, krompir, sos - 3 u 1

Ćufte:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • brašno
  • 400 ml vode
  • 2 kašičice suvog biljnog začina

Sos:

  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 veća čena belog luka
  • 400 g šampinjona
  • 1/2 kg paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica crnog, mlevenog, bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 2 srednje šargarepe
  • sveže začinsko bilje (žalfija i bosiljak)
  • ulje

...i još:

  • 1/2 kg krompira
  • 1 kašičica soli

Priprema

1. Ćufte: U odgovarajuću posudu staviti mešano mleveno meso (svinjsko i juneće), dodati biber, suvi biljni začin, beli luk, u prahu, i kim. Dobro, rukom, sjediniti, pa praviti male ćuftice. Napravljene ćufte uvaljati u brašno i ostaviti na stranu.
2. U dublju posudu sipati 400 ml vode, dodati 2 kašičice suvog biljnog začina i staviti da provri. U provrelu vodu ubaciti ćufte, smanjiti temperaturu i ostaviti ćufte, 10 minuta, da se kuvaju.
3. Krompir očistiti i iseći na četvrtine. Očišćeni, i isečeni, krompir naliti vodom, posoliti i staviti da se kuva. Skuvan krompir skloniti i procediti.
4. Sos: Na zagrejano ulje staviti, sitno, iseckani crni i beli luk. Dinstati da luk, malo, omekša, pa dodati očišćenu, i na krugove isečenu, šargarepu, kao i šampinjone, presečene na pola (ako su šampinjoni veći preseći ih na 1/4). Posuti biberom i suvim biljnim začinom, promešati i dinstati (otklopljeno), dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
5. Paradajz oljuštiti i izrendati, pa ga dodati u smesu sa šampinjonima. Dodati i paradajz pire, promešati i, dobro, ga sjediniti sa ostalim sastojcima. Krčkati 2-3 minuta, pa naliti sa vodom, u kojoj su se kuvale ćufte. Dve kašike brašna razmutiti u malo vode i sipati u sos. Dodati i sitno iseckano začinsko bilje (količina po ukusu). Dobro sve promešati, ubaciti kuvani krompir i, blago kašikom, promešati.
6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, podmazati ga uljem i sipati sos sa krompirima. Ravnomerno ga rasporediti i, po vrhu, poređati, kuvane, ćufte. Staviti da se, jelo, zapeče.
7. Poslužiti sa salatom, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар