Странице

понедељак, 01. август 2016.

Domaći hleb (2)

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 250 ml tople vode
  • 1 kockica kvasca
  • 100 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 2 kašike alkoholnog sirća
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera

Priprema

1. U toploj vodi, sa jednom kašičicom šećera, podići kvasac. U vanglicu sipati brašno, dodati ulje, jogurt, sirće, so i kašičicu šećera. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Mesiti ga, uz dodavanje brašna, dok testo ne postane elastično. Ostaviti ga, pokriveno, na toplom mestu, da udvostruči svoju zapreminu. Kada testo uskisne, premesiti ga i ostaviti još jedanput da uskisne.
2. Kada je testo i drugi put uskislo, blago rukama ga izvaditi iz vanglice i prebaciti ga u pleh, koji je premazan margarinom. Rukama ga blago ispretiskati i formirati testo u veličini pleha, gde će se peći. Ostaviti testo u plehu da naraste, pa ga premazati vodom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
3. Pečeni hleb izvaditi iz pleha, umotati u krpu i ostaviti da se prohladi.

Нема коментара:

Постави коментар