Странице

недеља, 28. август 2016.

Ekstra lava kolač

Potrebno je:

  • 7 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g margarina (putera)
  • 1/2 kg crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašika ruma

Priprema

1. Prvo ćemo da istopimo čokoladu i margarin (puter). Čokoladu izlomiti na manje komade, a margarin (puter) iseći na sitnije delove. Pomešati oba sastojka i staviti na tihu vatru, da se otope (može i na pari, ali meni je ovako brže). Povremeno promešati. Kada se masa otopi ostaviti da se malo prohladi.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, sa postepenim dodavanjem šećera. Ubaciti žumanca i umutiti smesu, da postane penasta. Zatim dodavati, prohlađenu, otopljenu čokoladu i margarin (puter), neprestano muteći mikserom. Dodati rum i brašno, pa smanjiti mikser na najmanju brzinu i sjediniti brašno sa ostalom smesom.
3. Kalupe za mafine (24 kom.) DOBRO podmazati margarinom (puterom) i sipati umućenu smesu. Kada kažem da se dobro, kalup, podmaže, mislim da bude deblji sloj margarina (putera). Sipati, malo više od 2/3 ukupne visine kalupa. Uglavnom, rasporedite da sve stane u kalupe.
4. Kalupe sa sipanom smesom ostaviti u frižideru dva sata. Kada prođu dva sata uključiti rernu da se zagreje, na 160 C. Kada se rerna ugrejala stavite kolače unutra i gledajte da se peku (od momenta stavljanja kalupa u rernu) TAČNO 10 minuta. Pazite strogo na vreme, jer time postižete da kolač ima lepu koricu, a unutra čokoladu koja se topi. Izvaditi kalup sa kolačima i odmah staviti drugi. Sačekati samo malo da se prohlade, pa uživajte. Za sve koji vole čokoladne kolače (gde moja porodica, uveliko, spada), moje lično mišljenje je, da lepših kolača sa čokoladom nema.

Нема коментара:

Постави коментар