Странице

среда, 03. август 2016.

Kroasani

Za testo:

  • 1 kg brašna
  • 300 ml mleka
  • 150 ml kisele vode
  • 50 g omekšalog margarina
  • 50 g šećera
  • 1 limun (sok)
  • 2 jajeta
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli

Za premazivanje:

  • 200 g margarina

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac. Umesiti glatko testo. Umešeno testo staviti u kesu, pa ga ostaviti u frižider na sat vremena.
2. Posle isteka datog vremena izvaditi testo iz frižidera, razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini i preko narendati 200 g margarina (zamrznutog - radi lakšeg rendisanja). Preklopiti testo, kao pismo, i ostaviti ga u frižider na pola sata. Razvijanje i preklapanje testa ponoviti još dva puta (bez premazivanja i svaki put da se odmori u frižideru pola sata).
3. Posle zadnjeg odmaranja, testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na pola.
4. Od svake polovine testa razvući veliki krug, pa ga podeliti, prvo, na četiri dela, pa svaku četvrtinu podeliti na četiri trougla. Filovati po želji, možete i slani i slatki fil (pošto ima dve polovine testa). Uviti kiflice, poređati u pleh i ostaviti pola sata da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар