Странице

недеља, 21. август 2016.

Ljubinkina keks torta

Potrebno je:

  • 800 g keksa pti ber, sa maslacem
  • 400 ml mleka
  • 400 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevenog keksa
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade

Priprema

1. Ovo je recept moje zaove Ljubinke. Pravila sam dosta keks torti, ali ovu tortu, moja deca i ja, najviše volimo. Ukus je takav da prosto ne umete da stanete. Ako je napravite (a vrlo lako se pravi) uverićete se i sami, koliko je ukusna.
2. U odgovarajuću, dublju, posudu sipati mleko, dodati šećer i staviti na tihu vatru.
3. Povremeno promešati. Kada se šećer otopio ubaciti margarin, mešati da se otopi, pa dodati mešavinu mlevenih oraha i mlevenog keksa.
4. Nastaviti sa mešanjem, na srednjoj temperaturi. Fil ne treba da bude puno gust, otprilike da bude gustine kašice, kada dodajemo izlomljenu čokoladu. Mešati da se čokolada otopi. Kada se čokolada otopila fil mešati još 2-3 minuta i skloniti sa vatre. Ostaviti da se malo prohladi, oko 15 minuta (da vas ne buni, fil je i dalje gustine gušće kašice, ali keks će sve da upije).
5. Na plato za torte poređati keks, prethodno umočen u toplo mleko (5x5).
6. Preko poređanog keksa premazati fil, u tanjem sloju, vodeći računa da imate fila i za premazivanje torte.
7. Nastaviti sa ređanjem keksa i premazivanjem fila, dok ima materijala (trebalo bi da ispadnu četiri reda). Kada i zadnji red keksa premažemo filom, onda površinu, obilno, posuti mlevenim orasima. Ostaviti, preko noći, u frižideru. Narednog dana tortu iseći na kocke i uživajte.

Нема коментара:

Постави коментар