Странице

недеља, 21. август 2016.

Medenjaci sa čokoladom i kafom

Testo:

  • 400 g brašna
  • 3 žumanca
  • 2 kašike meda
  • 150 g masti
  • 1 kesica vanil šećera

Za podizanje kvasca:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašičice kafe
  • 1/2 kockice kvasca

Fil:

  • 1/2 l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 60 g čokolade

Priprema

1. Podizanje kvasca: U mleko sipati med i staviti, na vatru, da se med otopi. Mleko zagrejati do ključanja. U vrelo mleko staviti kafu i pustiti da proključa. Ostaviti mleko da se prohladi, da bude mlako, pa razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti mast, med i vanilin šećer, pa viljuškom penasto umutiti. Dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati brašno i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da se udvostruči.
3. Fil: Od 1/2 l mleka odvojiti 100 ml i razmutiti gustin. Ostalo mleko, sa šećerom i izlomljenom čokoladom. staviti da proključa. Mešati sa žicom za mućenje. U prokuvalo mleko, kada su se svi sastojci sjedinili, sipati razmućeni gustin, i uz neprekidno mućenje žicom, skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Kada je testo stiglo otkidati komade, veličine krupnijeg oraha. Svaki komad testa rastanjiti rukom, staviti po punu kašičicu fila, preklopiti sa svih strana i formirati lopticu. Tako formirano testo ređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti da malo naraste i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni, dok blago ne porumene.

Нема коментара:

Постави коментар