Странице

субота, 13. август 2016.

Pijani čokoladni kolač

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 7 kašika šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 80 g mlevenih oraha
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa

Za fil:

  • 1,2 l mleka
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 6 kašika gustina
  • 10 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g margarina (putera)
  • 2 kesice krem šlaga od čokolade

I još:

  • suvo grožđe
  • 80 ml likera od čokolade
  • 80 ml mleka

Priprema

1. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šne, sa dodatkom šećera. Dodavati, jedno po jedno, žumance neprestano muteći, zatim dodati mleko, jogurt i ulje, pa sjediniti. Potom dodati brašno sa pecivom i kakaom. Sjediniti masu. Na kraju dodati mlevene orahe i kašikom promešati.
2. Ivice, dubljeg, pleha (vel. 34x22 cm ) dobro premazati margarinom, a dno obložiti pek papirom, pa sipati testo za koru. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C.
3. Ispečenu koru izvaditi, sačekati da se ohladi, odvojiti od papira, pa je preseći na pola (horizontalno).
4. Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 200 ml. U dublju činiju sipati puding u prahu i gustin, pa razmutiti sa odvojenom količinom mleka. Ostatak mleka, zajedno sa šećerom i izlomljenom čokoladom, staviti da provri. Čim se mleko ugreje, uzeti žicu za mućenje i neprestano mutiti, da se čokolada rastopi i lepo sjedini sa mlekom. U provrelo mleko sipati rastvorenu mešavinu pudinga i gustina, neprekidno muteći. Mešati dok se fil ne zgusne. Skloniti sa šporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. U ohlađeni krem dodati penasto umućen margarin (puter), kao i umućen šlag krem od čokolade (dve kesice umutiti sa 200 ml mleka).
6. Slaganje kolača: Uzeti jednu presečenu koru i vratiti u pleh, gde se pekla. Preliti je sa pola količine mešavine čokoladnog likera i mleka, pa po njoj posuti jednu šaku suvog grožđa (koje je, prethodno, bilo potopljeno u rum, 10 minuta, i isceđeno). Preko staviti pola fila i poravnati. Zatim ide druga kora, koja se preliva sa ostatkom mešavine likera i mleka. Preko nje se ne stavlja suvo grožđe (kolač bi bio baš pijan). Preko druge kore staviti drugu polovinu fila i ravnomerno rasporediti. Ukrasiti po želji. Staviti u frižider da se fil stegne (najbolje ostaviti preko noći) i onda ujutru navalite. Verujte mi, pijan ili ne, nećete se zadržati na jednom parčetu.

Нема коментара:

Постави коментар