Странице

уторак, 30. август 2016.

Pita sa jabukama i pekmezom od šljiva

Potrebno je:

  • 12 tanjih kora za pitu
  • 1 kg jabuka
  • 200 g pekmeza od šljiva
  • 100 g mlevenih oraha
  • 120 g margarina
  • 4 kašike prezle
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

Sirup:

  • 1 šolja šećera (šolja od 200ml)
  • 1,5 šolja vode
  • 50 ml ruma

Priprema

1. Jabuke očistiti i izrendati. Dobro ocediti pa dodati šećer, vanlin šećer i pekmez. Izmešati.
2. Orahe samleti, a margarin rastopiti.
3. Uzeti jednu koru i poprskati je margarinom. Prekriti drugom korom koju takođe poprskamo margarinom kao i treću koru. Preko treće kore (koju smo poprskali margarinom), posuti jednu kašiku prezli. Na jednom kraju kora, staviti fil od jabuka i pekmeza pa posuti orasima. Uviti u rolat. Tako napraviti još 3 rolata. Rolate poređati u pleh iseći na veličinu po želji, premazati sa rastopljenim margarinom i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Sirup: U manju šerpicu staviti šećer, vodu i rum. Staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta. Ostaviti da se sirup prohladi. Pečenu pitu izvaditi, preliti prohlađenim sirupom, potpuno ohladiti pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар