Странице

уторак, 09. август 2016.

Slavski kolač

Za testo:

  • 650 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 70 ml ulja
  • 350 ml mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli

Za premazivanje:

  • 30 g omekšalog margarina

Priprema

1. U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, jaje, ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. Umesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Uskislo testo podeliti na tri dela. Dva dela da budu ista, a jedan deo da bude manji. Uzeti dublju šerpu, dobro namazati stranice margarinom, a dno obložiti pek papirom.
3. Sada uzeti manji deo testa, napraviti lopticu i staviti u sredinu šerpe. Jedan, veći deo, razvucite u obliku pravougaonika, premazati margarinom, iseći na šest traka i uviti rolnice. Rolnice poređati oko kruga, u šerpi.
4. Od drugog, većeg dela, razvući krug i iseći na osam trouglova. Šest trouglova (dva ostaju) premazati margarinom, malo zaseći vrh i umotati kiflice. Njih staviti između rolnica. Od preostala dva trougla napraviti 12 loptica i staviti (po dve) na kiflice. Ostaviti da naraste.
5. Dok testo odmara, napravite ukrase. Zamesite obično testo, od brašna i vode, i pravite ukrase po želji. Mesto na testu, gde ćete staviti ukras premazati belancetom. Nadošli kolač premazati mešavinom žumanceta i malo mleka (ukrase ne premazivati) i staviti da se peče, na 170 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар