Странице

уторак, 16. август 2016.

Štapići od mešavine kiselog i lisnatog testa

Testo:

  • 600 g brašna
  • 500 g lisnatog testa
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1,5 kašičica šećera
  • 320 ml tople vode

Ostalo:

  • sir
  • žumanca

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, jaje, ulje, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Lisnato testo ostaviti na sobnoj temperaturi, da se odmrzne. Obe ploče lisnatog testa staviti jednu pored druge (sastaviti ih) i razviti, tanje. Uskislo testo razviti prema veličini lisnatog testa. Na umešeno testo staviti lisnato i oklagijom još malo razvući, da bi se oba testa spojila.
3. Tako razvijeno testo preklopiti sa sve četiri strane.
4. Odmah ga razviti u obliku pravougaonika (ne čeka se da se testo odmara) i preko narendati sira, po želji, nema određena količina.
5. Opet testo preklopiti sa sve četiri strane i ponovo ga razviti. Ponoviti postupak sa rendisanjem sira. Preklopiti testo i ostaviti pola sata da se odmori.
6. Zatim ga razviti u pravougaonik, debljine 0,5 cm. Iseći štapiće (ili oblike po želji).
7. Isečene štapiće poređati u pleh, preko pek papira, i ostaviti, dok se rerna ne zagreje na 180 stepeni. Kad se rerna ugrejala, štapiće premazati mešavinom mleka i žumanceta i staviti da se peču.

Нема коментара:

Постави коментар