Странице

четвртак, 25. август 2016.

Svinjsko meso sa krompirom u belom vinu

Potrebno je:

  • 2 kg krompira
  • 1,6 kg svinjskog mesa od buta
  • 5 češnja belog luka
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 veće šargarepe
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 400 ml belog vina
  • 200 ml vode
  • 3 kašike otopljene masti
  • 300 g mesnate slanine
  • biber
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Krompir očistiti i iseći na krugove, debljine 0,5 cm. Beli luk i peršun sitno iseckati, crni luk iseći na rebarca a šargarepu na krugove. U veću vanglicu staviti krompir i pripremljeno povrće. Posuti začinom i biberom, pa rukom dobro izmešati. Mast otopiti, preliti preko krompira i još jednom izmešati.
2. Svako parče mesa posuti biozačinom i biberom. Slaninu iseći na šnitove.
3. U dublji, dobro podmazani, pekač staviti 1/3 krompira sa povrćem, pa preko rasporediti pola začinjenog mesa. Ide druga 1/3 krompira i preko ostatak mesa. Završavamo sa zadnjom 1/3 krompira. Pomešati belo vino i vodu, i sa strane, sipati u pekač. Tečnost treba da dođe do zadnjeg reda krompira (ne da prelije krompir). Po vrhu poređati isečenu slaninu. Poklopiti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
4. Jelo peći 90 minuta. Posle datog vremena, izvaditi pekač, skloniti poklopac i vratiti u rernu, da se krompir zapeče, oko 15-ak minuta. Poslužiti uz salatu, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар