Странице

среда, 31. август 2016.

Torta sa jabukama i višnjama

Za koru:

  • 200 g keksa Zlatni Pek (preliven kakao prelivom)
  • 120 g rum kasato (Banini)
  • 150 g margarina (maslaca)
  • 4 kašike šećera u prahu

Za fil I:

  • 1/2 kg očišćenih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 5 kašika vode
  • 150 ml vode

Za fil II:

  • 300 g višanja (zamrznutih)
  • 100 g šećera
  • 150 ml soka od višanja
  • 1 kesica želatina

I još:

  • 2 kesice krem šlaga od vanile
  • 30 g čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema

1. Kora: Keks i rum kasato samleti, dodati šećer u prahu i otopljeni margarin (maslac). Rukom dobro umesiti. Kalup (vel. 26cm) sa obručem, blago premazati uljem (dno i stranice) i formirati, rukama, koru od keksa. Ne mora da ide u frižider, dok se sprema fil.
2. Fil I : Očišćene jabuke krupno narendati, posuti šećerom, naliti 150 ml vode i staviti da se kuva. Kuvati dok jabuke omekšaju. Prah za puding razmutiti sa 5 kašika hladne vode i kada su jabuke omekšale, sipati u jabuke, pa mešati dok se ne zgusne. Skuvani krem ostaviti da se prohladi. Mlaki krem izručiti pteko kore, od keksa, poravnati i staviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
3. Fil II: Višnje (odmrznuti, ocediti, pa ih dalje pripremati) posuti šećerom, pa ih iseckati u secku ili izmiksati štapnim blenderom. Želatin staviti u manju, dublju, posudu i preliti sa 4 kašike hladne vode. Promešati i ostaviti da nabubri. Kada je želatin nabubreo, dodati mu sok od višanja (izmeriti sok koji se dobije otapanjem višanja, pa ostatak naliti vodu) i staviti ga na tihu vatru da se otopi, neprestano mešajući. Pazite, ne sme da provri. Otopljeni želatin ubaciti u izmiksane višnje, pa ostaviti u zamrzivaču, (oko 10-tak minuta) da se masa sa višnjama počne zgušnjavati.
4. Izvaditi kalup sa tortom iz frižidera i, preko jabuka, preliti fil sa višnjama. Vratiti u frižider i ostaviti da odstoji, preko noći.
5
Sutra izvaditi kalup, blago proći nožem između fila i obruča, pa skinuti obruč. Premazati umućenim krem šlagom. Čokoladu sam otopila sa uljem i stavila u kesu od zamrzivača, kojoj sam odsekla jedan kraj, vrlo, vrlo malo, samo koliko da curi čokolada. Znači, ne čekati da se čokolada ohladi, sipati je toplu i šarati tortu, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар