Странице

субота, 06. август 2016.

Torta sa kafom i čokoladom

Za koru:

  • 5 belanceta
  • 250 g kristal šećera
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašika belog, alkoholnog, sirćeta
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 5 žumanceta
  • 12 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 l mleka
  • 9 kašika gustina
  • 250 g margarina (putera)

I još:

  • 150 g crne čokolade
  • 80 g ispečenih, krupnije samlevenih, lešnika
  • 100 g bele čokolade
  • 2 kašičice Nescafe Gold (kafa u granulama)
  • 1 kašika ruma

Za ukrašavanje:

  • 300 g belog šlag krema
  • 1 kašičica kafe u granulama
  • 1 kašika mleka

Priprema

1. Kora: Belanca staviti u vanglicu, dodati prstohvat soli, i mutiti da malo očvrsnu. Zatim početi postepeno da dodajete šećer, neprestano muteći. Mutiti toliko dugo, da kada nakrenete vanglicu, umućena belanca, ostaju jako čvrsta i oseća se da metlica od miksera teže muti. Tada dodati gustin i sirće (možete dodati i kašiku limunovog soka - ja ga nisam imala, a nije mi se izlazilo da samo to nabavim), i mutiti još 1-2 minuta. Uzeti veliki pleh od rerne (moj pleh je vel. 37 x 30 cm - to je površina na kojoj se peče testo) i dno prekriti pek papirom, a ivice premazati margarinom (puterom). Sada, kašikom rasporediti umućeni šne od belanaca, pa ga špatulom poravnati. Rernu ste prethodno ugrejali na 100 C, pa staviti koricu da se peče (suši), 100 minuta. Ne otvarati rernu 10 minuta, pa pogledati - ako je korica počela da blago rumeni, smanji temperaturu na 80 C i ispeći do kraja (još 80 minuta).
2. Dok se korica suši, mi pravimo fil. Umuti dobro žumanca, sa šećerom i vanilom. Dodati gustin, pa sve razrediti sa 100 ml mleka (od 1 l). Ostalo mleko staviti da proključa, Čim mleko provri sipati razmućenu smesu sa žumancima i skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati, kašiku po kašiku, penasto umućeni margarin (puter). Sjediniti dobro krem sa margarinom, pa ga podeliti na dva dela. U prvu polovinu fila dodati 150 g, na pari istopljene, crne čokolade i 80 g, ispečenih i krupnije samlevenih, lešnika. U drugu polovinu fila dodati 100 g, na pari istopljene, bele čokolade i 2 kašičice kafe u granulama, rastvorene u jednoj kašiki ruma.
3. Ispečenu i ohlađenu koru preseći, horizontalno, na dva dela. Bez brige, lako se seče, pa i ako malo pukne, to se, u krajnjem rezultatu, ne vidi. Jednu isečenu koru preneti na tacnu za služenje i premazati je sa prvom polovinom fila. Slobodno stavite celu količinu fila, i ako vam se čini da je mnogo.
4. Zatim staviti, preko nanetog fila, drugu koricu. Preko korice naneti drugu polovinu fila.
5. Sve lepo poravnati i ostaviti u frižider, preko noći. Sutradan umutiti beli šlag krem sa jednom kašičicom kafe u granulama, koja je rastvorena sa jednom kašikom mleka. Celu tortu premazati sa šlagom i ukrasiti, po želji. Ko voli ukus ili, makar, samo miris kafe, biće oduševljen sa ovom tortom.

Нема коментара:

Постави коментар