Странице

среда, 03. август 2016.

Torta sa kokosom

Za koru:

  • 250 g keksa sa ukusom kakaoa
  • 100 g margarina (putera)
  • 1 veća banana
  • 1 kesica (50 g) krem pudinga sa ukusom vanile
  • 2 kašike kokosa
  • 1 kašičica ruma
  • 5 kašika šećera u prahu

Za fil:

  • 750 ml kokosovog mleka
  • (napravljeno na domaći način)
  • 60 g gustina
  • 30 g brašna
  • 100 g šećera
  • 50 g kokosa
  • 150 g margarina (putera)
  • 100 g kokosa

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 100 g kakao krem table za kolače i torte
  • 4 kašike šećera
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika ulja

I još:

  • 2 kokos čokoladice (bounty)
  • 150 g belog krem šlaga

Priprema

1. Uvek su me mučili recepti gde se koristi kokosovo mleko, zato što u mom gradu nema da se kupi. Sada sam i taj problem rešila. Naime, pošto je meni trebalo 750 ml kokosovog mleka, sipala sam u šerpicu 850 ml mleka i stavila 100 g kokosovog brašna. Stavila sam da prokuva. Kada provri, skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu masu sam kroz veću cetku za čaj (možete i preko gaze), dobro ispretiskala i dobila ukusno kokosovo mleko, količinu koja mi je bila potrebna.
2. Kora: U vanglicu staviti omekšali margarin (puter), dodati šećer u prahu i izmiksati. Zatim dodati izgnječenu bananu i krem puding, direktno iz kesice (on se i inače ne kuva) i dobro izmiksati. Na kraju dodati dve kašike kokosa, samleveni keks i rum. Sjediniti mikserom, pa još malo bolje ujednačiti rukom. Kalup sa obručem (vel.26 cm), malo podmazati uljem, pa formirati koru. Ne mora u frižider, samo je pokriti sa providnom folijom, dok se sprema fil, da se ne suši.
3. Fil: U dublju posudu staviti gustin, brašno i 50 g kokosovog brašna. Od ukupne količine kokosovog mleka (750 ml) odvojiti 200 ml i rastvoriti, odvojene, suve materije. Ostatak mleka, zajedno sa 100 g šećera staviti da provri. Kada mleko provri sipati rastvorenu smesu i kuvati krem, dok se ne zgusne, uz neprekidno mešanje. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin (puter) umutiti penasto. Ohlađeni fil dodavati u margarin, kašiku po kašiku, neprestano muteći. Na kraju dodati iseckane kokos čokoladice i varjačom pažljivo umešati, da se ne izdrobe. Dobro umućeni krem sipati preko formirane kore i poravnati. Staviti u frižider, dok se sprema glazura.
5. Čokoladu i kakao krem tablu izlomiti i staviti u manju šerpicu. Ja, lično, sam uvek izbegavala krem table da koristim, ali sa ovom kombinacijom sam jako zadovoljna. Dodati sve navedene sastojke i na tihoj vatri, ih otapati. Kada su se svi sastojci otopili i sjedinili, dodati još ulja, samo toliko, da može čokolada lepo da se razlije. Skloniti sa vatre i mutiti, neprekidno 2-3 minuta. Izvaditi tortu iz frižidera i preliti sa glazurom. Vratiti ponovo u frižider, da se dobro stegne (najbolje preko noći).
6. Sutradan izvaditi tortu iz frižidera i dugačkim nožem napraviti krug između torte i obruča, pa skinuti obruč. Tortu prebaciti na tacnu za posluživanje, premazati umućenim šlagom i ukrasiti, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар