Странице

среда, 07. септембар 2016.

Ajvar

Potrebno je:

  • 28 kg paprika (krupnih, crvenih)
  • 8 kašika šećera
  • 16 kašika sirća (belog, alkoholnog)
  • 2 kesice konzervansa
  • 1.300 ml ulja
  • so

Priprema

1. Paprike ispeći, oljuštiti i očistiti od semenki. Svaku očišćenu papriku provući kroz vodu, da bi otpale zaostale semenke, i stavljati ih u cetku.
2. Kada se sve paprike očiste, odmah se prelazi na mlevenje paprika (prednost ovog načina pravljenja je u tome što ne mora da se čeka naredni dan, da bi se paprike ocedile).
3. Samlevenu papriku stavljati u dublju šerpu, gde će se ajvar i kuvati. Odmah dodati šećer i sirće, promešati, pa ostaviti da odstoji, uz povremeno mešanje, 1 sat. Posle isteka tog vremena, sipati jednu flašu ulja i 1/3 druge flaše, dobro promešati, pa staviti ajvar da se kuva. Kuvati ga 1,5 - 2 sata. Kada se po površini ajvara pojave sitni mehurići, koji nisu okruženi vodom, koju paprike puštaju, to je siguran znak da je ajvar ukuvan. Dodati soli (po ukusu), kuvati još 1-2 minuta i, najzad, dodati konzervans, promešati da se konzervans otopi i sipati ajvar u tegle. Tegle staviti pod ćebe (tanje) dok se ohlade, pa ih odložiti sa ostalom zimnicom.

Нема коментара:

Постави коментар