Странице

недеља, 11. септембар 2016.

Babadakija

Za testo:

  • 280 g namenskog brašna (T- 400)
  • 70 ml mlakog mleka
  • 50 ml mlake vode
  • 20 g svežeg kvasca (pola kockice)
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 50 g šećera
  • 3 jajeta
  • 1 pomorandža (korica)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Za sirup:

  • 300 ml vode
  • 200 ml meda
  • 300 g šećera
  • 4 kašike ruma
  • 2 kesice vanilin šećera

Za fil:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema

1. Ovo je recept koji je Gvozdena Živković, moja prijateljica sa sajta Recepti.com, objavila na fejsu, sa sajta Lisa. rs, pošto joj se svideo. Međutim, pošto su merne jedinice, u originalnom receptu, bile izražene čašom (ja nisam pristalica merenja čašom - pošto može biti veća ili manja čaša), pa sam ja sve to, lepo, pretočila u gramove i mililitre. Mnogo lakše i sigurnije da će recept uspeti. E, pa sada da krenemo sa spremanjem.
2. Testo: U toploj mešavini mleka i vode, sa dodatkom kašičice šećera (od izmerene količine uzeti kašičicu šećera), podići kvasac. Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti sa dodatkom šećera, penasto, ne mora čvrsti šam. Dodati žumanca i sjediniti. Zatim dodati rastopljeni i prohlađeni maslac, vanilin šećer, so, rendanu koricu pomorandže, pripremljeni kvasac i brašno. Mutiti jedan minut najmanjom brzinom, pa srednjom brzinom još dva minuta. Ostaviti testo da poraste, dok se ne pojave mehurići, na površini testa.
3. Kalupe za mafine dobro podmazati maslacem (ko nema poverenja u kalupe neka stavi papirne korpice) i u svaki kalup staviti po dve kašike testa (zahvatiti kašikom testo, pa lepo prsom ga skinuti - mnogo je lakše, nego ga skidati kašičicom). To je otprilike pola kalupa, da se napuni.
4. Ostaviti da testo naraste, skoro do vrha, pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 C, oko 10-12 minuta.
5. Kada kolači dobiju lepu, rumenu, boju izvaditi pleh i ostaviti da se ohlade. Izađe tačno 18 kolača.
6. Sirup: Za sirup staviti sve sastojke da prokuvaju. Ko je alergičan na med, neka ga zameni sa 200 g glukoze (voćnog šećera). Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Ostaviti ga da se prohladi. Prilikom umakanja kolača da bude više vruć, nego mlak. Svaki kolač izbockati čačkalicom i, po nekoliko komada, stavljati u prohlađeni sirup, okrenuti ih nekoliko puta i vaditi u odgovarajuću posudu, malo dublju.
7. Tako uraditi sa svim kolačima, a ostatak sirupa, kašičicom, preliti preko svakog kolača.
8. Dok čekamo da se kolači ohlade (pošto je sirup bio mlak), umutimo pavlaku sa vanilom. Zatim svakom kolaču odsečemo gornji deo (poklopac).
9. Na tako isečene kolače, nanesemo umućenu slatku pavlaku.
10. Preklopiti sa isečenim delovima i ostaviti u frižider, da se dobro ohlade.
11. Kada su se kolači ohladili, poslužite se i uživajte, u jako dobrom ukusu. U originalnom receptu piše da se kolač, pre posluženja, prelije rastopljenim medom. Međutim nema potrebe, zato što svaki kolač, kada ga stavite na desertni tanjirić možete preliti sokom, sa kojim smo prelili kolače, i koji ima gustinu meda.

Нема коментара:

Постави коментар