Странице

понедељак, 19. септембар 2016.

Barena paprika

Potrebno je:

  • 7 kg neočišćenih paprika

Sok za barenje:

  • 2 l vode
  • 125 g šećera
  • 125 ml ulja
  • 250 ml alkoholnog sirćeta
  • 125 g soli
  • 1 konzervans

Priprema

1. Paprike očistiti od semenki i drški i preseći ih na pola, po dužini. U dublji sud staviti sve navedene sastojke za barenje. Staviti da provri. Tegle staviti u rernu, uključiti na 50 stepeni i dobro ih zagrejati.
2. Čim smesa za barenje provri ubacivati paprike i, svaku turu paprika, bariti po 2 - 3 minuta. Vaditi ih rešetkastom kašikom u dublju posudu, poklapati i tako dok se sve ne obari.
3. Pripremiti šargarepu, beli luk i peršun, količina po želji. Šargarepu iseći na kolutove, a beli luk i peršun sitno iseckati.
4. Uzeti zagrejanu teglu i ređati paprike. Preko svakog drugog reda staviti, pripremljenu, šargarepu, beli luk i peršun. Složiti do vrha, dobro ih pritiskajući. Na vrh staviti plastični pritiskivač. Sok, u kome su se paprike barile, pustiti da provri, pa zaliti poređane paprike (koliko je potrebno, sve zavisi koliko su se paprike sabijale prilikom slaganja). Tegle staviti pod ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade.

2 коментара: