Странице

субота, 17. септембар 2016.

Barena somborka u paradajz sosu

Potrebno je:

  • 2 kg paprika (somborke)
  • 2,5 kg paradajza
  • 200 g šećera
  • 50 g soli
  • 300 ml vinskog sirća
  • 100 ml ulja
  • 1/2 kesice konzervansa
  • 1 vezica celerovog lišća
  • 1 manja glavica belog luka
  • 1/2 kesice bibera u zrnu
  • 2 listića lorbera

Priprema

1. Somborke očistiti od semenki i preseći je na četiri dela (po dužini).
2. Paradajz oljuštiti i sitno ga iseći. Isečeni paradajz rukama izgnječiti, pa ga staviti u dublju šerpu, za barenje. Uključiti šporet i paradajz neka vri, na tihoj temperaturu, 20 minuta. Povremeno promešati.
3. Dok čekamo paradajz, beli luk očistiti i sitno ga iseckati. Iseckati i celerovo lišće.
4. Posle 20 minuta, od vrenja paradajza, dodati šećer, so, sirće, ulje, biber i lorber. Mešati da se šećer i so otope. U ovom sosu ubacivati isečene somborke (koliko rukama zahvatite), pritisnuti ih viljuškom, da sve budu ispod tečnosti. Bariti ih samo 1-2 minuta i odmah vaditi u dublju posudu sa poklopcem. Tako uraditi dok ima paprika.
5. Zatim u sos dodati konzervans, iseckani beli luk i iseckano celerovo lišće. Ostaviti da proključa, isključiti i ostaviti na toplom šporetu.
6. Uzeti pet tegli (od 1 l) i ravnomerno rasporediti, vruće, obarene paprike. Pritisnuti ih sa plastičnim pritiskivačem, pa ih naliti sa vrelim sosom od paradajza. Dobro ih zatvoriti, poređati u odgovarajuću posudu i umotati u ćebe. Ostaviti da se ohlade, pa odložiti sa ostalom zimnicom.

2 коментара:

  1. Dopada mi se recept, ali ja bih izbacila konzervans. Gotovu salatu bihu zatvorenim teglama pasterizovala, tako radim sa svom zimnicom, probaj draga, neće se pokvariti

    ОдговориИзбриши