Странице

недеља, 18. септембар 2016.

Binkin ajvar sa crvenim i plavim paradajzom

Potrebno je:

  • 15 kg crvenih, mesnatih, paprika
  • 3 kg crvenog paradajza
  • 3 kg plavog paradajza
  • 200 ml vinskog sirća
  • 600 g šećera
  • 10 - 12 kašika soli
  • 2 l ulja

Priprema

1. Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u cetku, da se iscede. Obe vrste paradajza ispeći u rerni, oljuštiti i staviti u cetku, da se iscede (kod njih se ne odvajaju semenke).
2. Isceđene paprike i obe vrste paradajza (ne čekati dugo sa ceđenjem, samo da se završi sa ljuštenjem jednog i drugog povća) samleti na mašini za meso. U veliku šerpu, u kojoj se sprema ajvar, sipati sirće i šećer, pa staviti na vatru (da ne bude jaka vatra) i mešati da se šećer otopi.
3. Kada se šećer otopio, sipati ulje, pa ubaciti samleveno povrće i pržiti ajvar. Ajvar pržiti, najviše, 1,5 sat (izuzetno, ako paprike puste dosta vodu, onda pržiti dva sata) Zatim ga posoliti (probati da li je slano, po ukusu), mešati još pet minuta, da se so otopi i sipati, ajvar, u tegle. Odmah ih zatvarati i staviti pod ćebe, dok se ne ohlade.
Savet:
Ovaj ajvar se sprema bez konzervansa. Moja zaova ga godinama sprema, jako je ukusan i izdašan. Od ove količine izađe 22 tegli ajvara. Ne treba da vas buni ni količina ulja ( i ja sam mislila, dok nisam spremila, da je mnogo) ali, verovatno zbog paradajza, tačno ta količina odgovara.

Нема коментара:

Постави коментар