Странице

понедељак, 12. септембар 2016.

Feta sir sa začinima, u maslinovom ulju

Potrebno je:

  • 1/2 kg feta sira

Marinada za sir:

  • 2 čena sitno iseckanog, belog luka
  • 1/3 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice tucane, ljute, paprike
  • 1/3 kašičice crvenog bibera
  • 1/2 limuna (sok i izrendana korica)
  • 1 kašičica meda
  • 150 ml maslinovog ulja
  • sveži bosiljak
  • origano

Priprema

1. Da biste sir isekli na jednake kockice stavite ga na radnu površinu, pa ga isecite koncem. Isečeni sir složite u teglice.
2. U maslinovo ulje, prvo, staviti med, pa ga mešati da se, potpuno, otopi. Zatim dodati sve, navedene, začine i dobro ih sjediniti. Bosiljak i origano dodajte po, vašem, ukusu. Pripremljenu marinadu preliti preko iseckanog sira, u teglicama. Ako treba, doliti još maslinovog ulja.
3. Teglice čvrsto zatvoriti i, nekoliko puta, ih blago okrenuti gore-dole, da bi se marinada rasporedila ravnomerno. Ostaviti teglice na, najnižu, policu u frižideru i ostaviti da odstoji 2-3 dana. Zatim izvadite, bockajte čačkalicama i uživajte. Naročito se slaže uz pivo.
4. Ne treba da vas buni ako je smesa u teglici, kada je izvadite iz frižidera, malo, stegnuta. To je zbog ulja i meda. Samo ostaviti da odstoji, na sobnoj temperaturi, oko pet minuta, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар