Странице

уторак, 27. септембар 2016.

Kolač sa kokosom

Za korice:

  • 2 jajeta
  • 1 čaša (od 180 ml) šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 čaša brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za premazivanje kolača:

  • 100 g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Za fil:

  • 700 ml mleka
  • 1 čaša (od 180 ml) šećera
  • 5 kašika griza
  • 100 g kokosa

Za ukrašavanje:

  • 100 g belog šlag krema

Priprema

1. Prvo napraviti fil: Mleko sa šećerom staviti da provri. U provrelo mleko sipati, polako, griz, uz neprestano mešanje žicom. Odmah sipati i kokos i mešati dok se ne skuva gusti krem. Skloniti sa šporeta, pokriti providnom folijom i ostaviti da se prohladi, da bude mlak. Pripremiti i masu za premazivanje kolača, jer i ona treba da se ohladi. Slatku pavlaku zagrejati do vrenja, pa preliti preko izlomljene čokolade i mešati da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi, pa u frižider da se malo stegne.
2. Korice: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i mutiti da postane kremasto. Zatim dodati mleko i ulje, pa sjediniti, Na kraju dodati mešavinu brašna kakaoa i peciva. Sjediniti mućenjem. Pleh, srednje veličine, 33x20 cm (unutrašnje mere su 28x16 cm) premazati uljem, pa na dno staviti pek papir. Sipati pola testa i staviti da se peče, na 160 stepeni, samo da uhvati koricu.
3. Kada se površina korice stegla, izvaditi pleh iz rerne, pa preko korice rasporediti fil.
4. Sipati drugu polovinu testa, i vratiti da se kolač ispeče do kraja. Probati čačkalicom da li su korice pečene.
5. Ohladiti kolač, pa ga premazati smesom od čokolade i pavlake, koja se u međuvremenu malo stegla.
6. Na kraju površinu kolača ukrasiti šlagom.
7. Iseći na kockice i, ko voli kokos, stvarno će uživati u ukusu.
Savet:
Ja sam korice iz dva puta mutila, da bi mi bile iste.

Нема коментара:

Постави коментар