Странице

среда, 21. септембар 2016.

Ljutenica

Potrebno je:

  • 3 kg crvenih, krupnih, paprika
  • 3 kg paradajza
  • 1/2 kg ljutih papričica
  • 1 veća glavica belog luka
  • 3 kašike šećera
  • 500 ml ulja
  • 4 kašike soli

Priprema

1. Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i ostaviti da se ocede (u veću cetku). Paradajz (ja sam uzela narandžasti, kruškastog oblika - pusti vrlo malo vode) takođe staviti da se peče (u rerni). Čim paradajzu pukne kožica, izvaditi ga iz rerne, ohladiti, oljuštiti i ostaviti da se ocedi.
2. Ceđenje paprike i paradajza, kod mene, je trajalo oko dva sata. Zatim paradajz i ljute papričice (žive, nepečene, samo očišćene od semenki) samleti u blenderu, a posebno samleti papriku i očišćeni beli luk.
3. Sipati ulje u dublju šerpu i staviti da se ugreje. Zatim, na vruće (ne vrelo) ulje sipati samleveni paradajz, sa ljutim papričicama, pa ga kuvati (na srednjoj temperaturi), oko, 15 minuta. Zatim ubaciti mlevenu papriku i beli luk i nastaviti sa kuvanjem, uz neprestano mešanje. Kuvati sat vremena (ne računajući kuvanje paradajza).
4. Desetak minuta, pri kraju kuvanja, dodati šećer i so.
5. Kuvanu ljutenicu sipati u, zagrejane, tegle i ostaviti pokrivene (starim čaršavom) dok se ne ohlade. Hladne tegle ostaviti sa ostalom zimnicom.

Нема коментара:

Постави коментар