Странице

петак, 16. септембар 2016.

Mekike punjene sirom

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 200 ml tople vode
  • 200 ml jogurta
  • 4 kašike ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice kvasca

Za fil:

  • 150 g sira (feta)
  • 1 jaje

Priprema

1. Testo: U toploj vodi podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, šećer, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo (ako je potrebno dodati još malo brašna). Ostaviti testo da naraste.
2. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 10 delova. Od svakog dela napraviti lopticu.
3. Uzeti jednu lopticu testa i razvući je što tanje, u obliku pravougaonika (mada ove moje i nisu imale baš taj oblik).
4. Za fil, viljuškom izdrobiti sir i pomešati ga sa jajetom. Umutiti, viljuškom, da bude kremasto. Preko razvučenog testa premazati jednu kašičicu fila.
5. Zatim preklopiti, prvo, testo sa gornje i donje strane, zatim sa leve i desne strane (kao kad presavijamo kod pravljenja lisnatog testa).
6. Preko tako preklopljenog testa pređemo, malo, oklagijom, da se zalepe ivice testa.
7. Na isti način uradimo i sa svim ostalim jufkicama testa.
8. Ostavimo ih da se odmore, dok ugrejemo ulje, oko desetak minuta. Zatim uzimamo testo, malo ga razvučemo rukom (u dužinu ) i pržimo. Pržene mekike stavljamo na salvetu, da upiju višak masnoće, pa ih poslužimo sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Нема коментара:

Постави коментар