Странице

среда, 12. октобар 2016.

Čokoladni kolač sa majonezom

Potrebno je:

  • 2 čaše (od 250 ml) brašna
  • 1 čaša šećera
  • 6 kašika kakaoa
  • 1 kašika kafe (Nescafe Gold - u granulama)
  • 1 (50 g) snikers čokoladica
  • 1 čaša vode
  • 250 g majoneza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g crne čokolade
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika ulja
  • 7 kašika šećera
  • 1 kašika kafe (Neskafe Gold)

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, šećer, kakao, pecivo, vanilin šećer i sitno iseckanu snikers čokoladicu. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.
2. U čaši vode rastvoriti kašiku kafe, pa sipati u suvu smesu. Dodati i majonez. Žicom za mućenje dobro umutiti i sjediniti smesu.
3. Pleh (vel. 35x20 cm), dobro podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istesti iz pleha. Čokoladnu smesu, ravnomerno, rasporediti u pleh. Najbolje je testo, pošto je dosta gusto, stavljati kašikom, u pleh, da bi kolač bio iste debljine.
4. Staviti da se peče u, prethodno zagrejanu, rernu, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se sprema glazura.
5. Glazura: U dublju šerpicu izlomiti čokoladu, na kockice, pa dodati šećer, mleko i ulje. Staviti na šporet, da se otopi, uz stalno mešanje. Kada se smesa sjedinila, dodati kafu, pa mešati da se sve pretvori u kremastu masu.
6. Otopljenu čokoladu preliti, ravnomerno, preko kolača i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ostaviti u frižider, na 2-3 sata. Uživajte u veoma sočnom i ukusnom kolaču.

Нема коментара:

Постави коментар