Странице

понедељак, 31. октобар 2016.

Kuglof sa višnjama

Potrebno je:

  • 250 g margarina (putera)
  • 250 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 prstohvat soli
  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 ml mleka
  • 6 kašika mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 400 g višanja

Priprema

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca, u koja se doda prstohvat soli, umute se čvrsto. Margarin umuti penasto, sa dodatkom šećera. U umućenu mešavinu margarina i šećera dodavati jedno po jedno žumance, uz neprekidno mućenje.
2. Brašno pomešati sa pecivom. Dodavati, naizmenično, brašno i mleko (300 ml). Na kraju dodati umućena belanca i polako sjediniti.
3. Kakao preliti sa šest kašika mleka i rastvoriti ga, mešajući.
4. Umućeno testo podeliti na pola, pa u jednu polovinu dodati pripremljeni kakao i sjediniti, mikserom.
5. Kalup za kuglof dobro podmazati margarinom i celu površinu posuti sa šećerom u kristalu (prilikom pečenja šećer se karamelizuje, pa je ukus testa jako dobar).
6. U kalup, naizmenično, stavljati po jednu kašiku belog i tamnog testa. Kada se utroši polovina, ukupne količine, testa, poređati očišćene višnje. Nastaviti sa sipanjem testa, na isti način, dok se ne potroši i druga polovina testa.
7. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom kada je testo ispečeno. Ispečeni kuglof izvaditi, ostaviti da odmori pet minuta, pa ga prevrnuti na tacnu za posluženje.
8. Deca ga vole sa mlekom a jako je dobar i uz sok

Нема коментара:

Постави коментар