Странице

недеља, 09. октобар 2016.

Mamine krofne

Potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 100 g rastopljene masti
  • 200 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 150 ml vode
  • 2 kašičice soli
  • 1 kockica kvasca
  • 1,4 kg brašna
  • 1 limun - izrendana korica

Priprema

1. U toploj mešavini mleka i vode, uz dodatak kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti 1 kg brašna, dodati jaja, rastopljenu mast, šećer, so, izrendanu koricu limuna i pripremljeni kvasac. Uz, postepeno, dodavanje 400 g brašna zamesiti testo. Testo mesiti sve dok ne prestane da se lepi za ruke i postane elastično. Umešeno testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti ga, debljine 1 cm. Modlom za krofne ili čašom za vodu vaditi krugove testa i ređati ih preko stolnjaka. Ostatak testa premesiti, ponovo razviti i vaditi krugove... Poređane krugove testa prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da, dobro narastu.
3. U dublju posudu sipati ulje, 2 cm visine, i staviti ga da se zagreje. Ulje ne sme da bude vrelo, jer u tom slučaju unutrašnjost krofni neće se ispržiti. Na zagrejano ulje stavljati krofne da se prže.
4. Kada stavite testo za krofne da se prži (ne treba stavljati više od 5-6 krugova testa) poklopiti, jer će, tako, krofne jako lepo da narastu. Posle 1-2 minuta otklopite posudu, preokrenuti krofne i, kada se peče druga strana, ne poklapati.
5. Pržene krofne, rešetkastom kašikom, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
6. Krofne posuti šećerom u prahu i poslužiti.
7. Ove krofne je prvo pravila moja baka. Od nje je preuzela da ih pravi moja majka, pa sam i ja nastavila tradiciju - sada ih ja pravim svojoj deci.

3 коментара: